My Blog

13 februari, 2015
|

Därför satsar Webbdagarna på mångfald – nu även på papperet

(Ursprungligen publicerad hos internetworld.se)

”Webbdagarna är ett event där tolerans, mångfald, nyfikenhet och transparens står i centrum.” Så lyder den första meningen i Webbdagarnas rykande färska eventkulturpolicy, som jag har fått den stora äran att forma. Policyn konkretiserar och sätter ord på tankar och förhållningssätt som sedan länge präglat Webbdagarna och Internetworld.

Innan jag för ett drygt halvår sedan tackade ja till jobbet som moderator och programredaktör för Webbdagarna hade jag ägnat otaliga år åt att både kritisera och försöka hjälpa teknik- och startupkonferenser att öka mångfalden på scen. Jag har skrivit krönikor, debattartiklar ochblogginlägg, applåderat och delat andras fantastiska initiativ och texter,sammanställt listor, ätit otaliga luncher, arrangerat event och hållit föredrag. Allt för att dra mitt lilla strå till stacken i arbetet att göra min bransch – vår bransch – lite mer mångfacetterad och brokig.

Att nu, i egenskap av programredaktör för Webbdagarna, få göra detta i ett publikt och professionellt sammanhang är en dröm som har gått i uppfyllelse. Att så handfast och direkt få tillämpa alla tips jag själv delat med mig av i arbetet med att hitta de bästa talarna och säkerställa att fler än ett perspektiv representeras på och vid sidan av scen och se att det fungerar är oerhört kul. Jag vågar sticka ut hakan och påstå att det numera är rätt oproblematiskt att hitta riktigt bra kvinnliga talare. Åtminstone inom den webbsektor (vad det nu innebär?) som vi på Webbdagarna bevakar och riktar oss till.

Men vi är inte i mål än. Vi har mycket kvar att åstadkomma. Mångfald handlar inte bara om dimensionen man/kvinna. Det handlar lika mycket om ålder, senioritet, kulturell bakgrund, sektor, bransch och andra faktorer som tillsammans påverkar de perspektiv som skildras. Vårt mål är att uppnå en bra bredd och mångfald med hänsyn till alla dessa faktorer.

Det är inte lätt. Det ska inte vara lätt att ordna konferenser och event i världklass. Det tar tid, kräver att man itererar talare och program otaliga gånger, har väldefinierade och tydligt kommunicerade mål och fokus och inte ger upp i första taget. Vill man ha talare utöver dem som är allra mest vana att stå på scen och tala (inte sällan vita män) krävs ibland större flexibilitet, fler samtal och andra sätt att ta den första kontakten. Martin Thörnkvist, ansvarig för den omtalade internationella Malmökonferensen The Conference, skrev nyligen ett väldigt bra och läsvärt blogginlägg om just detta.

Det glädjer mig att vi på Webbdagarna numera är långt ifrån ensamma om att tycka att mångfald är centralt. Inte som en välgörenhetsaktivitet eller ett politiskt statement, utan som en ren kvalitetsaspekt. Som frekvent konferensbesökare vet jag hur otroligt omotiverat det känns att betala ett större belopp och ägna en till två arbetsdagar åt att lyssna till ord, insikter och perspektiv som jag redan hört till leda. Jag vill bli utmanad, förvånad och provocerad till att tänka om och tänka nytt.

Jag vill verkligen att uttalat mångfacetterade konferenser såsom The Conference, Design Content Conference, Nordics.js, From Business to Buttons, Interaction15, PopTech och Webbdagarna ska sätta ribban för vad som är ett bra, relevant och intressant event. Och att det visar sig att det lönar sig att lägga ner det arbete som krävs för att uppnå det.

Inte enbart för att fler känner sig inkluderade och tilltalade utan för att vi vet att mångfald ger utrymme för fler och bättre idéer när idéerna får stötas och blötas mellan människor med olika erfarenheter, nätverk och synvinklar. Fler goda idéer ger i sin tur fler möjligheter till bra affärer och ökad lönsamhet och rustar Sverige för en fortsatt ledande position inom digitalisering och it-utveckling.

Uppåt och framåt!