My Blog

7 april, 2015
|

Allt från oljeborrning till porr ryms på Webbdagarna

(Ursprungligen publicerad hos internetworld.se)

Efter snart två veckor av mental vila och reflektion känner jag mig äntligen redo att utvärdera det jag kommer minnas som ”mitt alldeles fantastiska första Webbdagarna Stockholm 2015”.

När min företrädare Magnus Höij inför Webbdagarna skrev att han är lite avis på mig som får stå där på scen, svarade jag med glimten i ögat: ”Jag har inte sovit en blund i natt för att det pirrar så i magen. Är du säker på att du är avis?” Magnus svar: ”De sömnlösa nätterna kan man vara utan. Men mötet med publiken, glädjen i att presentera grymma talare, stödet från den fantastiska produktionsorganisationen och samspelet med redaktionen övertrumfar dessa nätter lätt.”

Nu vet jag vad han menar. Webbdagarna är en unik upplevelse på många sätt och jag svävar fortfarande på små moln.

När utvärderingarna och feedbacken nu trillar in från deltagarna blir jag än mer upprymd. Webbdagarna-teamets hårda arbete för att få till en bra mix av inspiration, konkreta case och gott om tillfällen för att nätverka och träffa utställande partners verkar ha tagits väl emot. För oss som brinner för mångfald betyder det extra mycket att se att några av våra mer oprövade och för Webbdagarna lite otippade kort uppskattades allra mest. Cindy Gallop, Jessica Semaan och Ellen Sundh för att nämna några. Många har hört av sig till oss och berättat hur viktigt och bra det är att vi även har en mångfald i de ämnen som tas upp. Allt från oljeborrning, världssvält och fyndprylar till mens och porr. Förhoppningsvis har vi bidragit till att bredda bilden av vad affärer på nätet kan handla om.

Det finns fortfarande en del att jobba på och utveckla, så klart. Webbdagarna fyller tio år i år och står tack vare det på en stadig plattform av erfarenhet och lärdomar. Vi kommer att fortsätta förbättra både enskilda moment och helhetsupplevelsen utifrån dem. Just därför är den feedback vi får betydelsefull.

Något vi kommer att arbeta vidare med är att fortsätta höja kvaliteten i våra fördjupningsspår. Vi kommer dessutom att utvärdera och vidareutveckla nya format och upplägg. Våra frukostseminarier togs väl emot. Kan vi kanske köra längre versioner? Heldagsworkshops för fördjupning? Möjligheterna är många.

Även på stora scenen kommer vi att fortsätta jobba med att hitta nya format som alternativ till mer traditionella dragningar. Paneler är ett redan beprövat alternativ, men kräver ett gediget förarbete i både sammansättningen av deltagare och frågor för att bli riktigt bra.

Något vi definitivt kommer att ha mer av framöver är interaktion mellan talare och publik. Flera av talarna tog egna initiativ till att bryta den så kallade ”fjärde väggen” och så länge det finns en tydlig koppling till dragningen bidrar det ofta till att höja engagemanget och energin. Hugo Lius omtalade dragning om smak är ett bra exempel på detta. Har ni inte redan sett den rekommenderar jag er varmt att göra det.

Allt som allt blev Webbdagarna Stockholm 2015 ett minnesvärt och fantastiskt event. Nästa år blir det ännu lite bättre.

Jag lämnar er med ett par citat som gick rakt in i hjärtat på denna nytillträdda moderator och programredaktör:

”Årets digitala hälsokontroll avklarad. #webbdagarna är fortfarande den bästa konferensen i Norden & är viktigare nu än någonsin att besöka.” – Tomas Agerberg, CMO RealSprint

“Kunde inte ens föreställa mig hur märkbart (och underbart) det är när en konferens jobbar aktivt med mångfald.” – Maria Söderberg, online manager Airtours Sweden

Vi ses!