My Blog

3 oktober, 2014
|

Låt innovationen komma först

(Ursprungligen publicerad hos internetworld.se)

På ett litet flygplan på väg till ett av mina många hemländer, Finland, snubblar jag över en text som väcker min nyfikenhet av flera skäl. Finlands relativt nytillträdda statsminister Alexander Stubb, som har en stående krönika i Finnairs inflightmagasin, skriver i sin krönika om den Brooklyn-baserade teknikjournalisten Clive Thompsons uppmärksammade bok Smarter Than You Think: How Technology Is Changing Our Minds for the Better. En bok som i stora drag handlar om hur teknik förändrar vårt sätt att tänka och leva, och hur den i det långa loppet gör oss smartare. Redan här väcks min förundran: en statsminister som inte bara läser böcker om artificiell intelligens och teknisk innovation utan även öppet deklarerar att han gör det (ingen Camilla Läckberg så långt ögat når).

När jag sedan läser vidare och inser att Stubb tar avstamp i Thompsons bok för att driva tesen att teknisk innovation är av största nytta för mänskligheten och uppmuntrar sina läsare att omfamna de förändringar den medför trots att det kan kännas läskigt blir jag ännu mer hänförd.

Och samtidigt lite ledsen. För här i Sverige fortsätter teknisk innovation som politisk och demokratisk fråga att lysa med sin frånvaro. Inte minst i valet som just passerade.

Vår nytillträdde statsminister Stefan Löfven bjöd visserligen in viktiga tekniska nytänkare såsom Geek Girl Mini:s Karin Nygårds, Ziggy Creative Colonys Darja Isaksson och entreprenörerna Annika Lidne (Dramatify) och Sebastian Siemiatkowski (Klarna) till ett tre timmar långt rundabordssamtal på temat Sveriges digitala framtid i början av sommaren. Löfven och hans medarbetare lär ha varit mycket lyhörda och fört noggranna anteckningar.
Men frågan är vilken skillnad ett rundabordssamtal egentligen gör. Frågar ni mig: ingen alls. I ett samhälle som i en allt snabbare takt och i en allt större uträckning kopplar upp sig (tänk: Internet of things) och där it, bio tech, clean tech, life science, artificiell intelligens inom en snar framtid kommer att medföra enorma förändringar för individer och samhällen måste den tekniska kompetensen vara central och väl integrerad i alla viktiga beslutsorgan och -processer. Visste ni att programmerare numera är det vanligaste yrket i Stockholm? Att det finns fler programmerare än alla montörer, maskinoperatörer och övriga fabriksarbetare i Sverige?

Att andelen riksdagsledamöter med ingenjörsbakgrund efter det senaste valet minskar (från 15 till 12) är av just den anledningen en oroande utveckling. Därför vänder jag mig nu till dig, Stefan Löfven: Strunta i allt vad rundabordssamtal heter. Om du vill förändra, men själv saknar teknisk kompetens, se till att omge dig med människor som har den. Börja med att som president Obama anställa en statens egen CTO med ett gediget teknik- och innovations-cv och se till att hen blir din allra närmaste, mest trogna och värdefulla rådgivare i allt du gör. Låt innovationen komma först. För gör den inte det min vän, kommer inget efter den.